poniedziałek, 12 czerwca 2017

9#"WEGE- nie tylko dla roślinozjadaczy"


Ostatnim punktem żywnościowym, poprawiającym kondycje piersi, z cyklu: "WEGE- nie tylko dla roślinozjadaczy" są produkty sojowe, które możemy nabyć w sklepach. Ogólnie można powiedzieć, że możemy kupić mleka sojowe, parówki, jogurty, wędliny, kotlety, płatki, pasztety, makarony, śmietanki, orzeszki i tofu

W tym poście opowiem wam więcej na temat serka tofu. Myślę, że większość z was kojarzy ten produkt, chociażby tylko z nazwy. 



Tofu; twarożek sojowy otrzymuje się go w procesie koagulacji mleka sojowego. Niestety, moja wiedza z chemii nie jest jeszcze na tak zaawansowanym poziomie, więc nie jestem w stanie wytłumaczyć wam, czym jest ten proces, używając wyłącznie informacji z głowy, ale podporą do objaśnienia tego terminu był internet. Jest to łączenie się pewnego rodzaju cząstek w większe zespoły, tworzące spoistą masę. Inaczej można nazwać to po prostu żelowanie, krzepnięcie. Według legendy, tofu zostało wynalezione w Chinach w 164 r. p.n.e..
  • Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie, w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tōfu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.

W sklepach znajdziecie tofu przyprawione, smakowe, wędzone i te zupełnie naturalne. Wszystko zależy od waszych preferencji. 

Jego cena waha się od 4, do nawet 9 zł, w zależności od ilości - 180, 200 lub 205 gram. 


Przepis na sałatkę z wykorzystaniem tofu - TUTAJ!


                          
Przykładowe składy tofu:
  1. ziarno soi 87%, zioła 3% (majeranek, bazylia, oregano, kolendra), sok z cytryny, kwas cytrynowy: kwas, woda, sól                                                                                                                                                    
  2. ziarno soi 92%, sok z cytryny, kwas cytrynowy: kwas, woda, sól                                       
  3. woda, ziarno soi ??%substancje wiążące - chlorek wapnia i chlorek magnezu                            
Z poniższych przykładów możemy wynieść jeden morał - zawsze czytaj etykiety!
Złudnie wydaje się nam, że wszystko, co kryje się pod nazwą "tofu" jest takie same i ma ten sam skład. Nic bardziej mylnego. Ostatni skład jest dobrym przykładem tego, że producenci żywności często dodają do niego naprawdę zbędne i niezdrowe dodatki, bez których tofu może istnieć. Wybierajmy oczywiście te zdrowsze, czyli mające w składzie najwięcej soi i najmniej sztucznych dodatków.                          



Próbowaliście kiedyś serka tofu ?
Jeśli tak, to co o nim sądzicie ?




Poprzednie posty z serii:
1#
2#
3#
4#
5#
6#
7#

8#






4 komentarze :

  1. Lubię robić deser czekoladowy z tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie to pierwszy raz slysze o takich produktach, ale chetnie bym skonsumowala! :)
    sensiblees.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś w końcu spróbować Tofu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele razy słyszałam nazwę, ale muszę się przyznać, że jeszcze nie jadłam! Piszesz w fajny, przystępny sposób,o temacie nie wspomnę, bo jak ktoś mądry powiedział "prawdziwa miłość to miłość do jedzenia"
    powodzenia i pozdrawiam!
    bezatramentu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za wszystkie komentarze !
Dzięki nim mam więcej chęci do działania :D

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.