Hej kochani!
Oprócz mojego wielkiego zamiłowania do całego świata mody, od czasu do czasu, kiedy tylko mam czas i odpowiednie warunki bardzo lubię posiedzieć w kuchni i coś upichcić. Kocham eksperymentować, poznawać nowe smaki oraz tworzyć nowatorskie dania. Oczywiście, takie "doświadczenia" z jedzeniem nie zawsze zdają test na "zdatne do jedzenia", ale najważniejsze w tym są moje starania oraz dobra zabawa.
Nie macie się czego obawiać, gdyż w tej notce zaprezentuję przepis na deser, który należy do tych "udanych eksperymentów" i muszę przyznać, że był naprawdę pyszny.
Zazwyczaj publikowałam tu przepisy na dania wegańskie, wegetariańskie oraz bardzo dietetyczne. Tym razem zrobiłam spore odstępstwo od tego zwyczaju i przygotowałam słodziutki, ale także owocowy biszkopt w formie rolady, posypany cukrem pudrem!
Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, ale nie jest też bardzo skomplikowane. Myślę, że najtrudniejszym punktem w całym przepisie jest zawinięcie biszkoptu w roladę, gdyż bardzo łatwo można spowodować jego pęknięcie. Z tego powodu także, moja rolada nie jest zawinięta do końca i dokładnie.
Co będzie potrzebne ?
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- niepełna szklanka mąki
- 1\3 szkl. wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- ok. 400 g serka waniliowego, gęstego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek, a potem do białek dodajemy cukier oraz ubijamy je na sztywną pianę.
- Dodajemy resztę składników - żółtka, mąkę, wodę oraz proszek do pieczenia.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią otrzymaną masę.
- Pieczemy ciasto w 200 stopniach C, przez około 15 minut.
- Najtrudniejszy punkt! Gorący, upieczony biszkopt przekładamy na ściereczkę, odrywamy papier i rolujemy. Potem odstawiamy ciasto do wyschnięcia.
- Mieszamy serek waniliowy z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem.
- Wystudzony biszkopt delikatnie (BARDZO DELIKATNIE) rozwijamy i smarujemy serkiem, a następnie układamy pokrojone truskawki.
- Zawijamy całość.
- Gotową roladę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
To ciasto przypomina mi przyjemne, letnie i leniwe dni, kiedy to przed południem mam ochotę zjeść coś słodkiego na deser. Jest bardzo lekkie dzięki biszkoptowi oraz piankowo-truskawkowym nadzieniu (...)
Koniecznie dajcie mi znać, czy wy też zgłodnieliście po obejrzeniu tych zdjęć ?
Zapraszam do pozostałych postów:
Uwielbiam rolady :)
OdpowiedzUsuńWow zawsze kupuje rolady ale może w końcu warto zaszaleć i zrobić samemu hahah
OdpowiedzUsuńtutajjestem-lekkomyslny.blogspot.com
Wygląda pysznie *-*. Ląduje na liście "do zrobienia" :).
OdpowiedzUsuńkreatywnienafotografii.blogspot.com
Thanks for this awesome recipe.
OdpowiedzUsuń